Als eigenaar van een bedrijf ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw medewerkers. In het verlengde hiervan ligt de verplichting om uw medewerkers te helpen met hun en werk en hun dus uitrusten met de beste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals werkhandschoenen. In deze blog wil ik iedereen helpen om hun personeel veilig op de werkvloer te zetten.

Als het gaat om werkhandschoenen zien wij vaak dat vooral de prijs van een handschoen de beslissende factor is bij de aankoop van de handschoenen. Vaak kiezen de mensen voor een goedkopere handschoen, terwijl het er om gaat dat er een handschoen wordt gekozen die  de risico’s van de werkzaamheden kan beveiligen zodat je niet onnodige pijn hoeft te lijden. De veiligheid van de werknemer is het belangrijkste.

Wat is een veilige handschoen?

Handen zijn gevoelig en kunnen snel pijn lijden, maar zijn toch het belangrijkste gereedschap dat de werknemer gebruikt. Ook zijn het de handen die met dingen zoals machines, vloeistoffen of andere gevaren moeten werken. Daarom moeten werkhandschoenen ook beschermen tegen een lange lijst risico’s. Zo kan er bescherming nodig zijn tegen allergieën of chemicaliën, maar ook tegen mechanische risico’s als snijgevaar of tegen kou, hitte of elektrische voltages. Vooral bij het beschermen tegen chemicaliën kunt u als werkgever snel de draad kwijt raken. Vaak moeten werknemers gebruik maken van vier of meer verschillende handschoenen die elk beschermen tegen een andere chemische stof

 Wat betekenen de normeringen bij onze werkhandschoenen?

  • Alle werkhandschoenen moeten een CE-keurmerk hebben, anders mogen deze niet worden verkocht. Dit is een algemeen keurmerk, waarbij de kwaliteiten van de werkhandschoenen worden getest. Als de werkhandschoenen niet aan deze eisen voldoen, zullen zij geen keurmerk krijgen.

    Binnen de CE markering, zijn er verschillende categorieën. De CE categorie 1 normering beschermt je tegen minimale risico’s. Deze werkhandschoenen zullen je beschermen tegen onschadelijke hindering en irritaties. Voor de werkzaamheden waar wel wonden opgelopen kunnen worden, is er ook een CE categorie 2. Deze normering beschermt je dus tegen risico’s die schadelijk zijn, maar wel weer geneesbaar zijn. Dan is er ook nog een CE categorie 3, deze normering beschermt je tegen de zwaarste risico’s. De normering biedt bescherming tegen chemicaliën, elektriciteit en hitte. Zonder werkhandschoenen met deze normering, kan er onomkeerbare schade opgelopen worden.

    De EN normering komt in verschillende vormen. Een vorm hiervan is de EN-388 normering. Deze normering biedt bescherming tegen mechanische risico’s. Werkhandschoenen met dit keurmerk bieden weerstand tegen; schuren, snijden, scheuren en penetratie.

    Een andere EN normering is de EN-374. Deze normering biedt bescherming tegen chemische stoffen. Het is belangrijk dat de dichtheid van de stof hoog genoeg is. Daarnaast moet het materiaal ook sterk zijn. De werkhandschoenen worden ook hier op getest. Ze testen wat de werkhandschoenen doen, als deze in aanraking komen met verschillende chemische stoffen. Ook wordt er getest hoe erg de werkhandschoenen doordringbaar zijn, aangezien dit absoluut niet zou mogen.

    De normering EN-407 biedt bescherming tegen de thermische risico’s. De niveaus die worden behandeld om deze normering tot stand te laten komen zijn; brandgedrag, contactwarmte, convectieve hitte, stralingswarmte en vloeibaar metaal in zowel kleine als grote hoeveelheden.

    Dan hebben we nog de EN-511 normering. Werkhandschoenen met deze normering, bieden bescherming tegen kou (-50 graden Celsius). Voor deze normering moeten de werkhandschoenen voldoen aan de eisen op het gebied van doordringbaarheid en de geboden weerstanden bij geleidingskoude en contactkoude.

Comfortabele handschoenen

De beste manier om de juiste handschoen te kiezen die wel gedragen wordt, is een combinatie van bovenstaande tips. Als werkgever brengt u eerst de risico’s in kaart en vervolgens zoekt u een aantal modellen handschoenen uit die tegen deze gevaren beschermen. Dan is het de beurt aan de medewerkers: laat ze deze handschoenen passen, voelen en eventueel een periode lang testen. als het goed is komt u samen met uw medewerkers uit bij een model dat lekker zit – en dus gedragen wordt – én beschermt tegen de risico’s.

Uw medewerkers dragen nu de juiste handschoen die de juiste bescherming biedt, maar het is minstens zo belangrijk dat ze deze handschoenen niet te lang dragen. Draagt een werknemer de werkhandschoen te lang, dan leidt dit tot risico’s. De handschoenen worden erg vuil, en hier kan iemand eczeem van ontwikkelen. Maar ook beschadigingen in de handschoen zijn bij een vuile handschoen niet zichtbaar wat erg gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk dat werknemers regelmatig van handschoenen wisselen!

Het maken van een handschoen gaat vaak gepaard met het gebruik van veel chemicaliën, en een deel van deze chemicaliën blijft in de handschoen achter. Een keurmerk als Oeko-Tex geeft aan dat de fabrikant van de handschoen geen of minder gebruik maakt van schadelijke oplosmiddelen en de handschoenen voor de verkoop nog eens wast.